Yorkshire Pudding (Ciasto smażone i pieczone)



Yorkshire Pudding to po prostu ciasto z mąki, mleka oraz jaj, smażone i zapiekane na łoju wołowym (stąd tak ładnie wyrasta). Tradycyjnie podaje się je do Roastbeefu. Protoplastą tego przypisu było ponoć plumentum, czyli rzymska zupa zbożowa gotowana przez legionistów stacjonujących w okolicach Yorku.
Od dłuższego czasu łój wołowy raczej zastępuje się olejem. Kiedyś robiło się go też w jednej dużej formie, a nawet na patelni. Do współczesnej wersji Yorkshire Pudding używa się raczej foremki z kilkoma wgłębieniami, używanej zwykle do pieczenia muffinów.

Składniki:

– szklanka mąki
– 2 jajka roztrzepane
– szklanka mąki
– pół łyżki soli
– olej

Przygotowanie:

    • Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, mleko oraz sól i mieszać dość energicznie tak aby powstało dość rzadkie ciasto.
    • Całość odstawić na pół godziny.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Do zapiekania użyć foremki takiej jak do muffinów. Każde wgłębienie wypełnić łyżką oleju i wstawić do gorącego piekarnika na kwadrans.
    • Formę do pieczenia ostrożnie wyjąć z piekarnika i równie ostrożnie do każdego wgłębienia wlać tyle ciasta, aby wypełniło je w całości.
    • Piec około 20 – 25 minut.

 
Pudding bardzo zyskuje na smaku jeśli podlać go sosem cebulowym Onion Gravy

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.