Ziemniaki


Ziemniaki to jedna z głównych roślin zaimportowanych z Ameryki. Pierwsze uprawy zakładali Indianie Keczua i Ajmar, mieszkający na terenie dzisiejszego Peru oraz Boliwii. Od razu wyzyskali ich wyjątkową trwałość. Mrożąc bulwy przez kilka kolejnych nocy i wystawiając na słońce w dzień aby odparowała z nich woda wytwarzali Chuño, czyli swego rodzaju liofilizowane ziemniaki (są zresztą produkowane do dziś). Ta sama odporność na rozkład spowodowała, że w swych dalekich podróżach zaczęli je wykorzystywać europejscy marynarze. W ten sposób pod koniec XVI wieku Ziemniaki dotarły do Europy. Najpierw po swoim kontynentalnym imperium rozpowszechnili je Hiszpanie, używają ziemniaków, jako żywności dla wojska. W XVII wieku, zaczęto je hodować jako zwykłą roślinę spożywczą oraz paszową, a w drugiej połowie XVIII rządy takich krajów jak Francja oraz władzy państw niemieckich zaczęli je promować jako wyjątkowo efektywne uprawy. W ten sposób ziemniaki stały się najważniejszą skrobiową rośliną Europy.



Przepisy z ziemniakami


Meksyk

Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)
Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)

Irlandia

Boxty / Bacstai (Ziemniaczane placki / chleb)
Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)
Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)

Anglia

Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)
Cottage Pie / Shepherd’s Pie (Zapiekanka ziemniaczana z mięsem)
- Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)
Hotch-Potch / Hodge-Podge / Hot-Pot (Gorący kociołek)
Pan Haggerty (Zapiekanka ziemniaczana)

Kraje Nordycke

Biksemad (Mięso z ziemniakami)
Janssons Frestelse (Zapiekanka ziemniaczana z sardynkami)
Kainuulainen Kalakeitto (Zupa Rybna)
Kroppkaka / Kroppkakor (Nadziewane kluski ziemniaczane)
Palt (Pyzy)
Pitepalt (Pyzy z mięsem)
Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
Rårakor / Raggmunk (Placki ziemniaczane)

Belgia

Frytki / Pommes-frittes
Stoemp / Wortelstoemp (Pure warzywne)
Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)

Francja

Aligot (Ser topiony z pure ziemniaczanym)
Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
Bullinada (Gulasz rybny z ziemniakami)
Gratin de Dauphinois (Zapiekanka ziemniaczana)
Jesus de Morteau au Vin Blanc (Kiełbasa duszona w białym winie)
La Truffade (Ziemniaki zapiekane z serem)
L’Epaule d’Agneau de Pauillac Rôtie Boulangère (Łopatka jagnięca po piekarsku)
Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)

Austria

- Sałatka ziemniaczana / Kartoffelsalat

Włochy

Abbacchio al Forno con Patate (Jagnięcina pieczona z ziemniakami)
Agnello alla Pastora (jagnięcina pieczona z ziemniakami)
Arista alla Fiorentina (Pieczeń wieprzowa po florencku)
Crocchè / Cazzilli (Krokiety ziemniaczane)
Frico (Placek serowy)
Gattò (Neapolitański placek ziemniaczany)
Gnocchi di Patate con la Ricotta (Gnocchi ziemniaczane z Ricottą)
Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)
Pizza di Patate (Pizza ziemniaczana)
Polenta di Patate (Polenta ziemniaczana)
Stufato di’Agnello (Jagnięcina duszona)
Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)

Bałkany

Bijela Manestra (Chorwacja zupa ziemniaczana)
Blitva sa Krumpirom (Botwinka z ziemniakami)
Lički Kupus (Chorwacki bigos)
Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
Pole od Krumpira (Ziemniaki pieczone)
Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)

Grecja

Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)

Liban i Bliski Wschód

Kaleb Batata (Zapiekanka z jagnięciny i ziemniaków)
Masbahat al-Derwich (Warzywna zapiekanka z jagnięciną)
Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)

Tunezja

Brik / Brick (Smażone pierożki)
Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
Koucha (Pieczona jagnięcina)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)

Filipiny

Afritada (Potrawka z kurczaka)
Menudo (Gulasz z wątróbką wieprzową)

Indonezja

Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
Perkedel Kentang (Krokiety ziemniaczane)

Tajlandia

Kaeng Kari Gai (Żółte curry z kurczaka)
Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.