Cukier Nierafinowany


Cukier Nierafinowany łatwo pomylić z Cukrem Brązowym. W obydwu przypadkach o kolorze stanowi Melasa. W przypadku Cukru Nierafinowanego wytrącone i wysuszone kryształy nie zostają po prostu do końca oczyszczone. Przez to pozostała w nich nieco melasy, nadaje im brązowej barwy. Cukier Nierafinowany nie jest też czystą Sacharozą – zawiera śladowe ilości minerałów, takich jak Magnez, Wapń czy Potas.


Nawet częściej niż w postaci sypkiej sprzedaje się go w bryłkach. Tak jest m.in. w przypadku popularnego w Ameryce Łacińskiej Panela, przez Meksykanów zwanego Piloncillo, a Brazylijczyków Rapadura. W ich przypadku jest to cukier pozyskiwany z trzciny cukrowej.



[yellow_box]Rodzaje cukru: Biały | Brązowy | Rafinowany | Nierafinowany | Palmowy | Trzcinowy | Melasa | Muscovado | Demerara | Barbados | Jaggery | Fruktoza[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych