Žlikrofi (Pierogi z ziemniakami)

Žlikrofi to rodzaj słoweńskich pierożków o charakterystycznym kształcie łódeczek (nieco podobnych do włoskich Scarpinocc). Najsłynniejsze są nadziewane ziemniakami Idrijski Žlikrofi, wywodzące się z położonego na zachodnie kraju miasteczka Idrija (znanego z zabytkowych kopalni rtęci). To jedna z najbardziej popularnych potraw w kraju, która upowszechniła się już w XIX wieku. W 2010 roku jako pierwszy Słoweński specjał kulinarny Žlikrofi zostały objęte europejskim systemem ochrony regionalnej. Serwuje się je zarówno jako dodatek np. do mięsa z sosem jak i samodzielne danie.

Składniki:

Ciasto:
– 250 gr mąki
– 2 jajka
– łyżka oliwy
– pół łyżeczki soli
Farsz:
– 400 gr ziemniaków
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– mała cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki siekanej dymki
– pół łyżeczki majeranku
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • Przygotować ciasto: wymieszać wszystkie składniki wyrobić ciasto dodając odrobinę wody.
    • Gdy będzie dobrze wyrobione (10 – 15 minut), parę razy rzucić o blat i odstawić na pół godziny.
    • Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
    • Na patelni roztopić masło. Zrumienić na nim boczek i cebulę. Doprawić solą i pierzem.
    • Wymieszać wszystkie składniki farszu.
    • Przygotować pierogi tak jak przygotowuje się włoskie Agnolotti: Najpierw ciasto rozwałkować na wąski długi pas.
    • Wzdłuż osi symetrii rozłożyć kuleczki farszu w odstępach 3 cm
    • Pas ciasta złożyć na pół wzdłuż osi symetrii, tak aby jedną połową przykryć farsz.
    • Zlepić ciasto wokół miejsc gdzie znajduje się farsz i karbowanym nożykiem do pierożki wyciąć prostokątne kształty (z trzech stron, bo jeden brzeg to miejsce zagięcia płatu ciasta).
    • Pierożki ułożyć wzdłuż najdłuższej wyciętej krawędzi i grzbiet nieco docisnąć palcem, aby powstało w głębienie.
    • Po ugotowania Žlikrofi można podlać bułką tartą podsmażoną na maśle.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych