Zuppa di Farina Tostata (Zupa mączna)


Zuppa di Farina Tostata podobna trochę do cienkiego Bechamelu, najlepiej pokazuje jak uboga była Górna Addyga i jej kuchnia. Podobnie jak w przypadku słynnych knedli Canederli, również tutaj bazą jest mąka. Poniższy przepis jest przedstawiony w wersji „wykwintnej”. Ubożsi górale nie stosowali bowiem mleka, ale wodę. Również cebulę dodawali okazjonalnie.
Zupę można wzbogacić kawałkami polenty.

Składniki:

cebula drobno posiekana
– 100 gr masła
– 300 gr mąki pszennej
– litr gorącego mleka
– szczypta startej gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • W rondlu rozpuścić masło. Lekko zrumienić na nim cebulę.
    • Dodać mąkę i zrobić rodzaj brązowej zasmażki.
    • Stopniowo dodawać do garnka mleka.
    • Posolić, dodać gałki muszkatułowej i gotować około 20 minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.