Zuppa di Pane (Zupa z chleba)


Chleb, to jedyne pożywienie, którego zwykle nie brakowało w biednej dolinie Aosty leżącej między Piemontem a Szwajcarią. Jedzono go więc na wiele sposobów, z czerstwych bochenków robiąc kluski albo zupy. Taka gęsta Zuppa di Pane wzmocniona tutejszą Fontiną, gwarantowała sporą dawkę energii, zwłaszcza w mroźne zimy.


Składniki:

– 200 gr czerstwego chleba pokrojonego w kromki
– 2 cebule pokrojone w cienkie plastry
– litr bulionu
– 100 gr startej Fontiny (lub innego łatwo topiącego się sera)
– 50 gr masła

Przygotowanie:

    • W rondlu rozpuścić masło. Lekko zrumienić na nim cebulę.
    • Do rondla wlać bulion i dusić około kwadransa.
    • Piekarnik zagrzać do temperatury 180 st.C.
    • Kromki chleba zrumienić w piekarniku (ewentualnie w tosterze).
    • Chlebem wyłożyć dno brytwanny. Posypać je serem i zalać bulionem z cebulą.
    • Całość oprószyć pieprzem oraz solą i zapiekać około 20 minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.