Kuchnia Austrii to właściwie rodzaj kuchni niemieckiej – z sąsiadującą Bawarią ma dość pokaźną liczbę wspólnych potraw takich jako chociażby Sałatka Ziemniaczanan czy też Ritschert. Z drugiej strony jako centrum środkowoeuropejskiego, wieloetnicznego imperium habsburgów wchłonęła wiele smaków krajów sąsiednich i wiele w nich pozostawiła – najbliżej jej do kuchni słoweńskiej. Austriacy nie oparli się węgierskiemu gulaszowi – w Wiedniu serwują jego własną wersję Fiakergulasch – a swój najsłynniejszy klasyk Wiener Schnitzel zaimportowali z włoskiej lombardii. Obecność dużej ilości mięsa w jadłospisie wskazuje również, na to że kuchnia Austrii to kuchnia bogatego mieszczaństwa, które od dawna było tu warstwą dominującą – na początku XX wieku w samym Wiedniu zamieszkiwała prawie jedna trzecia ludności kraju. Sznycel nie był zresztą jedynym sztandarowym daniem Austriaków. Historycznie i społecznie nawet większe znaczenie miał „wymyślony” przez Franciszka Józefa Tafelspitz.
Przepisy
Pierwsze dania, przystawki i zakąski
- Bosna (Bułka z kiełbasą)
- Kartoffelsalat (Sałatka ziemniaczana)
- Knödel (Knedle)
- Ritschert (Jednogarnkowa potrawa z pęczakiem)
- Schinkenfleckerl (Makaron z szynką)
- Schlutzkrapfen (Pierogi z serem i szpinakiem)
- Sterz (Kaszka kukurydziana)
Zupy
- Künstlersuppe / Altwiener Suppentopf (Zupa jarzynowa)
Dania Główne
- Backhendl (Smażony kurczak)
- Fiakergulasch (Gulasz wołowy)
- Girardirostbraten (Rostbef w sosie grzybowo-kaparowym z boczkiem)
- Martinigansl (Pieczona gęś)
- Tafelspitz (Rumsztyk gotowany w wywarze)
- Wiener Schnitzel (Sznycel cielęcy)
Smaki
Przyprawy
Warzywa i owoce
- Kürbis (dynia)
Produkty zbożowe
- Fleckerl (makaron)
- Paarl (pieczywo)
- Pogatchen (pieczywo)
- Schuttelbrot (pieczywo)
- Vorschlag (pieczywo)
Sery i nabiał
- Brimsen
- Dachsteiner
- Graukäse
- Hochpustertaler
- Lüneberg
- Quargel
- Sextner Almkäse
- Spretz Tzaorì
- Toblacher Stangenkäse
Wędliny
- Knabber Nossi (kiełbasa)
- Krainer Wurst (kiełbasa)
- Speck (szynka)
- Selchkarree
- Wiener / Wiedenki (kiełbasa)
Mięso
- Pinzgauer (wołowina)