Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Merguez | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Merguez

Merguez to najsłynniejsza północnoafrykańska kiełbasa, charakterystyczna m.in. dla kuchni tunezyjskiej lub marokańskiej – nazwa wywodzi się od arabskiego określenia tego regionu, czyli Maghreb (co znaczy zachód), tyle że została nieco zmodyfikowana przez rozwijających tu swoje wpływy Francuzów.
Niezbyt duże i dość cienkie kiełbaski są robione z mielonej jagnięciny/baraniny, rzadziej wołowiny, a czasem także mieszaniny obu rodzajów mięs. Doprawiane są przede wszystkim kminem oraz chili lub harissę, którym zawdzięcza ostrość i czerwoną barwę. Świeże Merguez grilluje się. Często są także składnikiem większych dań smażonych i duszonych, takich jak tunezyjskie Ojja czy też Chakchouka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych