Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Skorzonera / Czarna Salsefia | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Skorzonera / Czarna Salsefia


Skorzonera (łac. Scorzonera hispanica) w Polsce nazywana jest Wężymordem Czarny Korzeń. Przy pewnej dozie wyobraźni ukryte pod ziemią kłącza mogą przypominać węża – taki jest też źródłosłów nazwy systematycznej, w starofrancuskim scorzon oznacza właśnie węża.
Skorzonera nazywana jest też Czarną lub Hiszpańską Salsefią jako że jest podobna do nieco krótszej i jaśniejszej salsefii (czasem wręcz z nią utożsamiana). Jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne, to równie blisko jej do szparagów i to nie tylko ze względu na kształt. Ugotowana skorzonera ma równie łagodny smak oraz konsystencję. Jako warzywo korzenne nie posiada jednak charakterystycznych włókien – miąższ ma bardziej jednorodny. Podobnie za to się podaje – w towarzystwie masła lub np. zapiekane pod beszamel (można też zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu).
W alternatywnej nazwie ciekawy jest przydomek: hiszpańska. Wskazuje na to, że warzywo, które najprawdopodobniej wywodzi się z Bliskiego Wschodu do Europy trafiło za pośrednictwem iberyjskich Arabów. Bardzo dobrze przyjęło się jednak nie tylko w na południu, ale także na zachodzie i w środku kontynentu.

(Poniżej krótki instruktarz jak przygotować skorzonerę)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych