Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Acar (Warzywne pikle) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Acar (Warzywne pikle)

Nazwa Acar (czyt. ah-czar) z jednej strony odnosi się do wszelkiego rodzaju malajskich i indonezyjskich pikli – ryb, mięs warzyw (m.in. Acar Kiam Hu to solona ryba, Acar Timun marynowany ogórek, a Acar Keat Lah to kalamondynka marynowana w miodzie i limonce). Marynaty przygotowane na bazie różnych warzyw nazywają się po prostu Acar (przepis na filmie – film w oryginalnej wersji językowej z napisami).
Z drugiej strony nazwy tej używa się też w odniesieniu do sałatek doprawianych octem – najbardziej znana Acar Awat wywodzi się z kuchni Nonya.

Składniki:

– pół kapusty posiekanej
– 2 marchewki drobno posiekane
papryka pokrojona w kostkę
– 2 pęczki rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
– czerwona cebula pokrojona w grubą kostkę
– 2 łyżki oleju
– 150 mln octu ryżowego
– 80 gr cukru
– 80 ml wody
– 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
Pasta:
– 2 łyżki sosu rybnego
– do 10 świeżych chili (w zależności od tego jak ma być ostro)
– 5 ząbków czosnku
– 6 orzechów Kemiri lub Makadamii (ew. 10 – 12 orzechów nerkowca)
– 2 łyżki świeżej, tartej kurkumy lub 2 łyżeczki suszonej
– 2 łyżki świeżego, tartego imbiru
– 1 łyżka świeżego, tartego galangalu

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki pasty zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu.
    • W dużym garnku zagotować wodę, dosolić i do wrzątku dodać kapustę.
    • Kapustę gotować przez minutę, po czym odcedzić i w durszlaku przepułkać zimną wodą. Odstawić aby odciekła.
    • Do tej samej wody dodać marchew, paprykę i rzodkiewkę. Kiedy woda znów zacznie się gotować warzywa odcedzić i w durszlaku przepułkać zimną wodą. Także odstawić aby odciekły.
    • W woku rozgrzać olej, dodać cebulę oraz pastę i wszystko smażyć około 3 minut.
    • Dodać ocet ryżowy, cukier i wodę, a gdy zaczną się gotować także wszystkie blanszowane warzywa.
    • Całość dusić około 3 minut, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
    • Na koniec dodać orzechy i sezam, po czym odstawić do ostygnięcia.
    • Acar można trzymać w lodówce około 5 dni.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych