Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ajvar | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ajvar

Ajvar to najpopularniejsza pasta warzywna używana na Bałkanach (w samej Serbii rocznie produkuje się 640 ton Ajvaru). Jej bazą jest słodka papryka z dodatkiem bakłażana, pomidorówczosnku i ostrej papryki. Tradycyjnie Ajvar przygotowuje się jesienią po zbiorach papryki. Najpierw się ją piecze, później obiera ze skórki, mieli, a na końcu gotuje. Na Ajvar zwykle stosuje się paprykę Roga, dużą, czerwoną o łatwo odchodzącej skórce. W przypadku Ajvaru nie ma określonej normy ostrości, ale w przeciwieństwie do Ljutenicy jest raczej łagodny.
Ajvar wywodzi się z Macedonii. Jego nazwa, z tureckiego havyar, znaczy tyle co kawior – nawiązuje to do jego konsystencji.
Zobacz też: Pindur

(Poniżej przepis na Ajvar domowej roboty)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych