Arborio to chyba najbardziej znana z włoskich odmian ryżu. Pewnie dlatego najczęściej używana jest do przygotowania wszelkiego rodzaju risotto. Swoją popularność zawdzięcza grubym i długim ziarnom (jest to odmiana Superfino), które długo zachowują zwartą konsystencję i nie rozpadają się. Arborio został wyselekcjonowany przez XX wiecznego agrotechnika Domenico Marchetti, a nazwę swoją zawdzięcza piemonckiemu miasteczku Arobrio. Dziś jest jednak uprawiany nie tylko w dolnym biegu Padu, ale w całej jego dolinie.
Włoskie przepisy z ryżu
– Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
– Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
– Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
– Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
– Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
– Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
– Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
– Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
– Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
– Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
– Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
– Risotto Nero (Czarne Risotto)
– Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
– Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
– Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)