Arborio


Arborio to chyba najbardziej znana z włoskich odmian ryżu. Pewnie dlatego najczęściej używana jest do przygotowania wszelkiego rodzaju risotto. Swoją popularność zawdzięcza grubym i długim ziarnom (jest to odmiana Superfino), które długo zachowują zwartą konsystencję i nie rozpadają się. Arborio został wyselekcjonowany przez XX wiecznego agrotechnika Domenico Marchetti, a nazwę swoją zawdzięcza piemonckiemu miasteczku Arobrio. Dziś jest jednak uprawiany nie tylko w dolnym biegu Padu, ale w całej jego dolinie.


Włoskie przepisy z ryżu


Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
Risotto Nero (Czarne Risotto)
Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych