Indonezyjskie Bakmi czy też tajskie Bami (Ba Mee) to rodzaj pszennego makaronu sprowadzonego do tego kraju przez chińskich kupców oraz emigrantów. Dlatego przypominają one nieco chińskie kluski pszenne, takie jak: Lamian czy też Mee Pok. Ich nazwę należy tłumaczyć jako kluski mięsne. Chodzi bowiem o to, że zwykle towarzyszą daniom mięsnym. Gotuje się je oddzielnie (czasem natłuszcza smalcem) i podaje z takimi daniami jak pulpeciki Bakso, układając je na makaronie. W podobny sposób serwuje się je z zupą – w tym przypadku są one podawane raczej w oddzielnej miseczce. Bakmi można też smażyć w głębokim tłuszczu i serwować z warzywami, mięsem oraz sosem – w Indonezji jest to Ifu Mi, a w Tajlandii Mu Krop. Indonezyjczycy tak jak każdy inny makaron ugotowane Bakmi lubią też smażyć z różnymi dodatkami: tak powstaje Bakmi Goreng nieco mniej popularny od słynnego Mie Goreng.