Barwena (łac. Mullus surmuletus) to typowo Europejska ryba, zamieszkująca przybrzeżne wody starego kontynentu od Norwegii, aż po Turcję – występuje też w zachodniej części Bałtyku, do wysokości Pomorza Gdańskiego. Nazwę zawdzięcza czerwonemu i żółtemu ubarwieniu, które zmienia się w zależności od pory roku. Dochodzi do 40 cm długości, ale zwykle nie przekracza 25 cm. Barwena to popularna ryba, zarówno wśród rybaków, jak i wędkarzy. Została już mocno odłowiona, dziś coraz częściej prowadzi się jej hodowle – farmy znajdują się m.in. w południowej części Morza Północnego, między Wyspami Brytyjskimi, a kontynentem.
Barwena to ryba o delikatnym mięsie i dlatego podobnie jak Łosoś najbardziej nadaje się do krótkiego smażenia – we Włoszech (tutejsza nazwa to Triglia di scoglio) często stosuje się ją jako bazę do sosów podawanych z makaronami, a w Grecji, gdzie nosi nazwę Μπαρμπούνι (Barmpoúni), sposób podania jest bardzo prosty: ryby panierowane w mące smaży się, po czym podlewa oliwą z podsmażonymi na niej czosnkiem i rozmarynem oraz dodatkiem octu winnego (można z tego zrobić sos zagęszczany mąką). Również zresztą we Francji (Rouget de roche), w Prowansji jada się z ziołami i oliwą. Jej angielska nazwa to Striped red mullet lub krócej Surmullet czy też Red mullet. Ta ostatnia odnosi się jednak raczej do Barbaty nieco mniejszej krewniaczki Barweny, z którą często jest zresztą mylona.