Barwena (łac. Mullus surmuletus) to typowo Europejska ryba, zamieszkująca przybrzeżne wody starego kontynentu od Norwegii, aż po Turcję – występuje też w zachodniej części Bałtyku, do wysokości Pomorza Gdańskiego. Nazwę zawdzięcza czerwonemu i żółtemu ubarwieniu, które zmienia się w zależności od pory roku. Dochodzi do 40 cm długości. Barwena to popularna ryba, zarówno wśród rybaków, jak i wędkarzy. Została już mocno odłowiona, dziś coraz częściej prowadzi się jej hodowle – farmy znajdują się m.in. w południowej części Morza Północnego, między Wyspami Brytyjskimi, a Kontynentem.
Barwena to ryba o delikatnym mięsie i dlatego podobnie jak Łosoś najbardziej nadaje się do krótkiego smażenia – we Włoszech (tutejsza nazwa to Triglia di scoglio) często stosuje się ją jako bazę do sosów podawanych z makaronami. We Francji (Rouget de roche), w Prowansji jada się z ziołami i oliwą. Jej angielska nazwa to Striped red mullet lub krócej Surmullet czy też Red mullet. Dwie ostatnie odnoszą się jednak też do krewniaczki Barweny, którą w Polsce znamy pod nazwą Barbata (łac. Mullus barbatus). Jest to również niezbyt duża, bardzo podobna do niej ryba o czerwonym ubarwieniu – na co wskazuje nazwa – którą we Włoszech określają mianem Triglia di fango, a we Francji Rouget barbet lub Rouget de vase. Francuzi używają niekiedy też całkiem mylącej nazwy Rouget-barbet de roche, która łączy ze sobą oba gatunki ryby.