Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Bazylia Cytrynowa / Kemangi / Maenglak | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bazylia Cytrynowa / Kemangi / Maenglak


Ten rodzaj Bazylii (łac. Ocimum × citriodorum) to hybryda Bazylii Pospolitej oraz Afrykańskiej. Najliczniej rośnie w północnej Afryce i południowo-wschodniej Azji. Jej niewielkie listki charakteryzują się wyraźnym cytrynowym aromatem i smakiem.
W Indonezji jest to najpopularniejsza bazylia i nazywa się Kemangi. Dodaje się jej do sałatek takich jak Lalab i KaredokSambalów oraz dań duszonych i smażonych.
W Tajlandii nazywana jest Maenglak i dodaje się do curry (taj. Kaeng), a także do makaronów (Khanom Jeen Nam Ya). Podobne zastosowanie ma w sąsiednim Laosie.

[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych