Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) zwana też słodką to najpopularniejszy rodzaj bazylii. Obejmuje ona nie tylko znane w Europie bazylie – w tym najbardziej cenioną Genuańską – ale także zioła rosnące w azji południowowschodniej i ameryce – jej odmianą jest Bazylia Tajska oraz meksykańska Bazylia Cynamonowa. Stąd też znane w Polsce duże, gładkie i zielone (niekiedy pofałdowane) liście to nie jedyne jej wcielenie. Na dalekim wschodzie towarzyszy jej barwa fioletowa, poza tym była ona wielokrotnie modyfikowana genetycznie dzięki czemu np. w latach 50’tych powstała Bazylia Opalowa o bardzo intensywny kolorze, używana w przemyśle farbiarskim.
Najbardziej znany sposób zastosowania pospolitej bazylii to przygotowanie sosów i past. Tak jest w Ligurii, gdzie sporządza się popularne na całym świecie Pesto alla Genovese dodawane do makaronów, a także w sąsiedniej Prowansji – tutejsze Pistou dodaje się do zup, mięs, a także smaruje nim chleb.
[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]
Przepisy z Bazylią Pospolitą
Francja
– Pistou (Pasta bazyliowa/Zupa z pastą bazyliową)
– Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)
Włochy
– Condijun / Condiggion (Sałatka Ligurysjka)
– Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)
– Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
– Pancotto (Zupa chlebowa)
– Pesto alla Genovese (Pesto z bazylii)
– Pitta coi Pomodori (Placek drożdżowy z pomidorami)
– Pollo alla Potentina (Potrawka z kurczaka)
– Ragu alla Napoletana (Sos mięsny z pomidorami i warzywami)
– Sugo Finto (Fałszywy sos)
– Tiella di Pasta Calabrese (zapiekany makaron po Kalabryjsku)
– Tiella di Verdure (Zapiekanka warzywna)
– Trenette al Pesto (Makaron z bazyliowym pesto)
Grecja
– Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
– Saganaki (Zapiekana Feta)