Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Bazylia Siwa / Szara / Biała | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bazylia Siwa / Szara / Biała


Bazylia Siwa bądź Biała (łac. Ocimum americanum) nazywana jest niekiedy Bazylią Afrykańską. Wywodzi się bowiem z tropikalnej części Afryki, skąd wywędrowała do Azji. Jej liście mają dość łagodny zapach. Popularna jest m.in. w Tajlandii, gdzie używa się jej do dań z makaronem Khanom Chin, a także zup curry takich jak Kaeng Liang.
Z połączenia Bazylii Afrykańskiej oraz Pospolitej powstała Bazylia Cytrynowa.









[yellow_box]Odmiany bazylii: Pospolita | Tajska | Cynamonowa | Święta | Krzewiasta | Szara | Afrykańska | Cytrynowa[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych