Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Bistecca alla Fiorentina (Steki po Florencku) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bistecca alla Fiorentina (Steki po Florencku)


Niewiedzieć czemu ale dla nazwania swojej słynnej grillowanej wołowiny Florentczycy użyli angielskiego Beefsteak, które przerobili na Bistecca. Wedle miejscowych podań miało to miejsce w 1565 roku podczas festynu na pl. Św. Wawrzyńca. Rozdawano tam kawałki mięsa z pieczonej na rożnie wołowiny. Obecni przy tym Anglicy, którzy nie przepadali za wszechobecnymi w Toskanii warzywami, bo w tym czasie żywili się prawie wyłącznie mięsem, głośno domagali się beefsteaka. No i Florentczycy podchwycili te określenie.
Nie ma się zresztą co dziwić Brytyjczykom. We Florencji tradycyjne steki jada się bowiem wyłącznie z doskonałego, chudego ale soczystego mięsa młodych wołów rasy Chiana. Wypasane jest ono w Chiana Valley oraz Maremmana, dolinach bogatych w trawy i zioła, dzięki którym steki zawdzięczają swój aromat.

Składniki: 4 grube befsztyki z młodej wołowiny, oliwa estra vergine

Przygotowanie: Steki po Florencku to prosta potrawa. Najważniejsza jest bowiem jakość mięsa. Najlepiej przygotowywać je na ruszcie węglowym. W domu można skorzystać z patelni grillowej. Piecze się je 5-6 minut z każdej strony, po czym soli się i pieprzy (można to też zrobić przed smażeniem), zdejmuje z rusztu i na końcu skrapia oliwą. Co istotne Włosi mają w zwyczaju kroić mięso przed podaniem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych