Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Blodpalt / Veripalttu / Roppana (Kluski z krwią) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Blodpalt / Veripalttu / Roppana (Kluski z krwią)



To bardzo starty północno-szwedzki przepis na pyzy, ogólnie zwane tutaj Palt (Veripalttu i Roppana to fińskie nazwy tego dania). W przypadku Blodpalt do ziemniaczanego ciasta poza surowymi ziemniakami dodaje się jednak także krew (cielaka, świni, a nawet renifera) mieszaną z mąką np. żytnią – w szwedzkich sklepach krew można kupić pakowaną w pudełka. Jest to bowiem przepis sięgający czasów, kiedy w każdym gospodarstwie w pełni wykorzystywano dostępne produkty. Po uformowaniu (niekoniecznie w kulki) i ugotowaniu, kluski podaje się z pieczoną wieprzowiną lub smażonym boczkiem i dżemem z czerwonych borówek.
Na filmie przepis na Blodpalt przygotowane z gotowanymi ziemniakami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych