Spór o to czy Boczek to Bekon trwa długo. Dla jednych to tylko anglojęzyczna wersja polskiej nazwy. Inni przekonują, że boczek pochodzi z dolnej części boku świni, a bekon z górnej partii. To miałoby uzasadniać różnicę w tłustości mięsa, chociaż jeszcze inni sprawę upraszczają uznając że bekon to po prostu boczek okrojony z tłuszczu.
Pomijając spory formalne boczek to kawałek wieprzowiny bardzo popularny zarówno wśród masarzy, jak i wśród kucharzy.
Jako wędlina przygotowywane jest na wiele sposobów – pod tym względem mało kto może mu dorównać. Mamy więc nie tylko boczek gotowany czy pieczony. Boczek można też parzyć – polega to na zalaniu go gorącym wywarem z wody oraz przypraw i odstawieniu na parę dni – albo wędzić w dymie, zarówno na zimno jak i na gorąco. Mamy też wreszcie boczek dojrzewający, którego najsłynniejszym przedstawicielem jest włoska Pancetta.
Boczek to także składnik wielu kiełbas, którym nadaje odpowiednią tłustość i smak.
Swoją wszechstronność boczek potwierdza też w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o rozległość geograficzną. W Europie po boczek równie chętnie sięgają Anglicy ze swoją ciężką kuchnią, jaki „śródziemnomorscy” Włosi, a jednocześnie jest to mięso chętnie używane na Dalekim Wschodzie.
Przepisy z boczkiem (i na boczku)
Meksyk
– Alambres (Mięso zasmażane z warzywami i serem)
– Carne en su Jugo estillo Jalisco (Mięso z fasolą w stylu Jalisco)
Karaiby
– (Gulasz kukurydziany z dynią)
Irlandia
– Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)
– Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)
Anglia
– Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)
Skandynawia
– Apple-Flask (Bekon z jabłkami i cebulą)
– Biksemad (Mięso z ziemniakami)
– Kroppkaka (Nadziewane kluski ziemniaczane)
– Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)
– Stegt Flæsk (Smażony boczek z ziemniakami)
Belgia
– Matoufet (Omlet z mlekiem i boczkiem)
– Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)
– Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)
Francja
– Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
– Choucroute a l’Ancienne (Kapusta z wieprzowiną)
– Coq au Vin (Kurczak w winie)
– Flammekueche (Placek z serem i cebulą)
– La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
– Paupiettes de Boeuf (Zrazy zawijane)
– Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
– Quiche Lorraine
Hiszpania
– Fabada (Potrawka z fasolą)
– Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)
Włochy
– Pasta alla Carbonara (Makaron z boczkiem i śmietaną)
– Pasta alla Carrettiera (Makaron z boczkiem)
– Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
– Pasta e Fagioli (Wenecka zupa fasolowa)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
Czechy
– Španělský Ptáček (Zrazy zawijane, nadziewane)
– Valašská Kyselica (Wołoski kapuśniak)
Austria
– Girardirostbraten (Rostbef w sosie grzybowo-kaparowym z boczkiem)
– Ritschert (Eintopf z pęczakiem)
Bałkany
– Budla (Kiełbasa jajeczna)
– Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)
– Lički Kupus (Chorwacki bigos)
– Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)
– Mućkalica (Grillowane-duszone mięso)
– Podvarak (Kapusta kiszona zapiekana z mięsem)
Grecja
– Sfougato (Ciasto jajeczne z cukinią i fetą)
Tajlandia
– Mu Krop (Tajski boczek smażony)
– Mu Waan (Boczek karmelizowany)
– Phat Khana Mu Krop (Chińskie brokuły smażone z boczkiem)