Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Bonito / Pelamida | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bonito / Pelamida


Bonito błędnie nazywany niekiedy Tuńczykiem (m.in. o przydomku Pasiastym) to całkiem odrębny gatunek, a nawet kilka gatunków ryb określanych też nazwą Pelamida. Jest wśród nich m.in. łac. Katsuwonus pelamis zwany przez anglosasów Skipjack Tuna, o srebrzystym brzuch pociętym błękitnymi liniami (dochodzi do 35 kg masy ciała). Ryba ta występuje na całym świecie, ale odławiany jest przede wszystkim w Europie i na Dalekim Wschodzie – Japończycy używają jej do sushi pod nazwą Katsuo.
Drugą rybą określaną mianem Pelamida to łac. Sarda sarda nazywana też Atlantyckim Bonito (amerykanie ze względu na skłonność do wyskakiwania nad wodę również ten gatunek nazywają Skipjack). Jest to ryba znacznie mniejsza (max 6 – 8 kg) występująca Atlantyku i połączonych z nim morzach. Szczególnie popularna w rejonie śródziemnomorskim, m.in. w Turcji gdzie małe okazy do 1 kg nazywa się Palamut i grilluje jako steki, a duże tzw. Torik używa są m.in. do przygotowania przekąski (mezze) zwanej Lakerdy. Hiszpanie Bonnito używają do własnej przystawki Escabeche.
Poza tym Bonnito można używać zamiennie z Tuńczykiem i przygotować według przepisów stosowanych przy podawaniu Tuńczyka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych