Bordeaux i Périgord (Północna Akwitania)


Akwitania długi czas nazywana przez Francuzów Guyenne, to rejon silnie związany z Anglią. W późnym średniowieczu, przez trzy wieki była praktycznie kontynentalną kolonią Brytyjczyków, o którą toczyła się wojna 100 letnia. Związki z wyspiarzami najbardziej widać w winiarstwie – wina Bordeaux od wieków były przede wszystkim kupowane przez anglików, którzy nazywali je Calretami. Samo Bordeaux to właściwie miasto gaskońskie (Gaskonia dominuje w południowej części rejonu), stało się jednak już na tyle kosmopolityczne, że wraz z całym dorzeczem Żyrondy stanowi samodzielną dziedziną. Przynajmniej jeśli chodzi o kulinaria. Dużo tu zarówno dobrego mięsa (takiego jak chociażby Jagnięcina z Pauillac) jak i ryb. W północnej części Akwitanii na szczególną uwagę zasługuje starożytny rejon Périgord (dziś jest to departament Dordogne). To właśnie stąd wywodzą się słynne francuskie, czarne trufle. Miejscowe zasoby zostały już mocno przebrane – dziś niekwestionowaną stolicą tych grzybów jest Prowansja – tradycje kulinarne jednak pozostały.

Przepisy


Przystawki

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

Porady


 


Smaki


Przyprawy

Sery i nabiał

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje