Akwitania długi czas nazywana przez Francuzów Guyenne, to rejon silnie związany z Anglią. W późnym średniowieczu, przez trzy wieki była praktycznie kontynentalną kolonią Brytyjczyków, o którą toczyła się wojna 100 letnia. Związki z wyspiarzami najbardziej widać w winiarstwie – wina Bordeaux od wieków były przede wszystkim kupowane przez anglików, którzy nazywali je Calretami. Samo Bordeaux to właściwie miasto gaskońskie (Gaskonia dominuje w południowej części rejonu), stało się jednak już na tyle kosmopolityczne, że wraz z całym dorzeczem Żyrondy stanowi samodzielną dziedziną. Przynajmniej jeśli chodzi o kulinaria. Dużo tu zarówno dobrego mięsa (takiego jak chociażby Jagnięcina z Pauillac) jak i ryb. W północnej części Akwitanii na szczególną uwagę zasługuje starożytny rejon Périgord (dziś jest to departament Dordogne). To właśnie stąd wywodzą się słynne francuskie, czarne trufle. Miejscowe zasoby zostały już mocno przebrane – dziś niekwestionowaną stolicą tych grzybów jest Prowansja – tradycje kulinarne jednak pozostały.
Przystawki
- Millas (Francuska polenta)
- Omelette aux Truffes (Omlet z truflami)
Ryby i Owoce Morza
- Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
- Lamproie a la bordelaise (Ragout z minoga po bordosku)
Mięso i Drób
- Entrecote Bordelaise / Entrecote a la Bordelaise (Antrykot po bordosku)
- Escalopes de Veau aux Truffes (Eskalopki cielęce z truflami)
- L’epaule d’Agneau de Pauillac Rotie Boulangere (Łopatka jagnięca po piekarsku)
Sosy
- Sauce Bordelaise (Sos bordoski)
Porady
- …
Smaki
Przyprawy
Sery i nabiał
Mięso, ryby i owoce morza
- Caviar de Gironde (Caviar d’Aquitaine)
- Civelle / Pibala (narybek Węgorza)
- Jagnięcina z Pauillac