Boza (ew. Braga) to niskoalkoholowy napój (około 1 proc. vol., podobnie jak wschodniosłowiański Kwas Chlebowy) wywodzący się z Turcji gdzie przygotowywano ją już w X wieku. Ze względu na późniejsze ottomańskie wpływy pijana jest także na Bałkanach, m.in. w Bułgarii oraz Albanii, Macedonii, Bośni i Serbii. W Rumunii znana jest jako Braga. Istnieje także Armeński wariant tego napoju.
Zwykle jest ona przygotowywana ze sfermentowanej kukurydzy (w Bułgarii raczej używa się pszenicy i prosa). Na Bałkanach Boza podawana jest na słodko (podobnie jak w Rumunii) i sprzedawana w cukierniach, Turcy piją ją z cynamonem i pieczoną ciecierzycą. Dla Bułgarów to produkt śniadaniowy. W Armenii jest to napój mocniejszy i jednocześnie bardziej kwaśny.
Boza była napojem popularnym wśród tureckiej armii, zwłaszcza Janczarów. Sułtani dwukrotnie zakazali jednak jej spożywania. W XVI w. Selim II zakazał jej ze względu na dodawaną do niej opium. Sto lat później Mehmed IV uznał bozę za alkohol i znów zakazał spożycia (wówczas popularna stała się Armeńska wersja bozy). O popularności bozy świadczy fakt, że wówczas w samym Stambule było aż 300 sklepów z tym napojem. Od XIX w. w Turcji zaczął jednak dominować bałkański, słodki wariant tego napoju.