Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Brukselka | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Brukselka


Brukselka (łac. Brassica oleracea L. var. Gemmifera) to odmiana kapusty warzywnej. Jej pierwotne uprawy pojawiły się wokół Brukseli już ponoć w XIV wieku (szczególnie w Saint-Gillse). Zaczęły się jednak tak rozprzestrzeniać (pierwsze wzmianki pisane pochodzą z 1587 roku), że w XVII wieku drogą krzyżówek Brukselscy ogrodnicy wyhodowali roślinę rosnącą na długich pionowych łodygach – wspomina się o krzyżówce kapusty głowiastej z jarmużem. Przez to uprawa zrobiła się bardzo opłacalna i szybko rozwinęła. Poza Niderlandami opanowała także Niemcy i Wielką Brytanię, aby już w XVIII wieku wyemigrować do Ameryki. Brukselka najpopularniejsza jest jako warzywo – w Polsce podaje się ją tak jak kalafiora. Daniem narodowym jest oczywiście w Belgii, gdzie robi się z niej m.in. rodzaj pure czyli Stoemp.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych