Burgundia w sposób naturalny kojarzy się z Burgundami, mocnymi czerwonymi winami z Cote d’Or. Dziś jest niemal kulinarnym symbolem Francji, chociaż przez wieki królowie i książęta Burgundii, byli głównymi rywalami francuskich władców – trwało to do 1477 roku i śmierci ostatniego z wielkich Burgundów Karola Śmiałego, po którym do dziś pozostała słynna Musztarda z Dijon. Burgundii przypisuje się przede wszystkim kurczak w winie Coq au vin, jeden z największych klasyków kuchni francuskiej i tradycyjne danie na niedzielny obiad. W szerokim świecie bardziej znana jest jednak Boeuf Bourguignon (najlepsza z mięsa miejscowych krów rasy Charolais), której popularność zagwarantowała Julia Child. Burgundia to także matecznik wszelkich francuskich „dziwactw” spożywczych, takich jak żabie udka czy ślimaki – najlepsze francuskie winniczki to Les escargots de Bourgogne.
Przystawki
- Les escargots de Bourgogne en coquille (Ślimaki z masłem ziołowym)
- Oeuf Poché Meurette (Jajko poszetowane w sosie Meurette)
Ryby i Owoce Morza
- Pochouse (Gulasz rybny)
Mięso i Drób
- Boeuf Bourguignon (Wołowina po Burgundzku)
- Coq au vin (Kurczak w winie)
Sosy
- Meurette Sauce (Sos Meurette)
- Remoulade (Sos remouladowy)
Smaki
Przyprawy
- Moutarde de Dijon (musztarda z Dijon)
Sery i nabiał
- Abbaye de Citeaux
- Affidelice
- Aisy cendre
- Ami du Chambertin
- Bouton-de-culotte / Chevreton de Macon / Maconnais
- Charolais
- Epoisses
- Montrachet
- Pierre-qui-vire
- Saint-Florentin
- Soumaintrain
Mięso
- Charolais (wołowina)