Burgundia


Burgundia w sposób naturalny kojarzy się z Burgundami, mocnymi czerwonymi winami z Cote d’Or. Dziś jest niemal kulinarnym symbolem Francji, chociaż przez wieki królowie i książęta Burgundii, byli głównymi rywalami francuskich władców – trwało to do 1477 roku i śmierci ostatniego z wielkich Burgundów Karola Śmiałego, po którym do dziś pozostała słynna Musztarda z Dijon. Burgundii przypisuje się przede wszystkim kurczak w winie Coq au vin, jeden z największych klasyków kuchni francuskiej i tradycyjne danie na niedzielny obiad. W szerokim świecie bardziej znana jest jednak Boeuf Bourguignon (najlepsza z mięsa miejscowych krów rasy Charolais), której popularność zagwarantowała Julia Child. Burgundia to także matecznik wszelkich francuskich „dziwactw” spożywczych, takich jak żabie udka czy ślimaki – najlepsze francuskie winniczki to Les escargots de Bourgogne.

Przepisy


Przystawki

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy