Ten rosnący na Jawie i Bali rodzaj pieprzu (łac. Piper retrofractum Vahl (1) Syn.: Chavica officinarum Miq., Piper officinarum (Miq.) C. DC., Piper chaba Hunter) to bliski krewniak również tutaj uprawianego Długiego Pieprzu. Podobnie wygląda, ma podobny smak i podobne zastosowanie. Indonezyjczycy nazywają go Cabé Jawa lub Cabé Panjang, a Malajowie Lada Sulah lub Lada Panjang – przez niektóre źródła nazwa ta przypisywana jest także rdzennie występującej na Filipinach papryczce chili Siling Mahaba. W Europie przyjęła się nazwa Długi Pieprz Jawajski.
Pieprz ten jest także znany, chociaż dużo mniej używany, w Indiach (Chab, Chavi) i Chinach (Jia bi bo, Zhao Wa Chang Guo Hu Jiao, Bi Ba).
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]