Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Cannellini / Cannellino | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cannellini / Cannellino


Cannellini to słynna włoska fasola o średnio dużych (ok. 1 cm), białych ziarnach. Najlepsza pochodzi ponoć z Lamon na granicy Veneto oraz Górnej Addygi (prowincja Belluno). Ma dość łagodny smak, ale też zwartą konsystencję i nie jest skłonna do szybkiego rozpadania się. Przez to, a także swoją barwę, często używana jest do zup typu minestrone. Szczególną popularność zyskała w Toskanii, gdzie dodaje się ją do zup (Gran Farro i Ribollita), dusi (Fagioli all’Uccelletto), a nawet gotuje w butelce (Fagioli al Fiasco).
Ze względu na swój kształt Cannellini czasami nazywana jest białą wersją fasoli Kidney.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych