Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Casale / Caso / Toma di Elva | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Casale / Caso / Toma di Elva


Casale to piemoncki ser rzemieślniczy wywodzący się z Elva, w prowincji Cuena – stąd też jego nazwa Casale de Elva zwanego też Caso di Elva, a jeszcze częściej Toma di Elva. Ośrodkiem jego produkcji jest miasteczko Valmaira. Tymczasem Elva to nazwa zaczerpnięta z Occitan, starożytnego języka, którego jeszcze w średniowieczu używali prowansalscy trubadurowie. Casal to półtwardy ser formowany w kręgi różnej wielkości (to konsekwencja faktu, iż jest produktem rzemieślniczym). Ma brązową skórkę i biały miąższ, z wiekiem poprzerastany niebieską pleśnią. Można go jeść świeżego, ale lepiej nieco zestarzeć. Wówczas przypomina słynny Castelmagno.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych