Powszechnie znana i używana Cebula123 to po prostu rodzaj Czosnku – jej łacińska nazwa to Allium cepa (nie chodzi tu o używany jako przyprawa tzw. Czosnek Pospolity, który także jest jednym z gatunków czosnku). Miejscem jej pochodzenia jest Azja środkowa, prawdopodobnie teren dzisiejszego Iranu. Obog Fig i Daktylów jest jedną z najdłużej urzytkowaną rośliną przez ludzi – najstarsze stanowiska archeologiczne datowane są na 5 tys. lat p.n.e. Cebula występuje w kilku kolorach, m.in.:
- żółtej – najczęściej wystpępującej w takich krajach jak Polska czy też Francja, gdzie jest bazą zupy cebulowej,
- czerwonej – stosowanej raczej na surowo lub grilowanej, popularnej na południu Europy (nazywana jest też Red-Baron).
- białej – dość słodkiej (nazywana także słodką), dominującej m.in. w kuchni Meksyku, ale popularną także w Europie (szczególnie we Francji).
Istnieją też odmiany (kultywary) cebuli zwyczajnej. W Polsce najbardziej znane są: Cebula Kartoflanka oraz Cebula Wielopiętrowa.
(Krótki instruktarz jak siekać cebulę)
Przepisy bazujące na cebuli
Francja
– Flammekueche (Placek z serem i cebulą)
– Gratinee de Halles (Paryska zupa cebulowa)
Skandynawia
– Æbleflæsk (Bekon z jabłkami i cebulą)
Wielka Brytania
– Onion Sauce (Sos cebulowy)
– Skirlie / Mealie Jimmy (Kleik owsiany z cebulą)
Włochy
– Focaccia
– Polenta con la Cipola (Polenta z cebulą)
Meksyk
– Salsa Criolla (Salsa cebulowa)