Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Cebula Walijska / Czosnek Dęty / Cibol | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cebula Walijska / Czosnek Dęty / Cibol


Cibol czyli tzw. Czosnek Dęty to niewielka cebula zwana też Siedmiolatką (łac. Allium fistulosum) często mylona jest z dymką (chociaż niekiedy ma czerwoną skórkę). Ma bowiem podobny kształt, praktycznie niewidoczne bulwy i biało-zielony kolor (rośnie jednak w pęczkach). Także w podobny sposób się je wykorzystuje, szczególnie w kuchni chińskiej, skąd się wywodzi. Rozpowszechniła się nie tylko na dalekim wschodzie, szczególnie w Wietnamie i Japonii (nazywana jest też Japońską Cebulą KiściastąJapanese bunching onion), ale także w Europie skąd dotarła nawet na Karaiby.
Nazwa Cebula Walijska jest przekłamaniem staroangielskiego słowa welisc, które nie odnosiło się do nazwy Welsh czyli Walia, ale określenia na towary zagraniczne.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych