Ceviche (Owoce morza/Ryby w marynacie)


Na pomysł marynowania ryb i owoców morza w Ameryce jako wpadli indianie kultury Mochica, zamieszkujący wybrzeże dzisiejszego Peru jeszcze przed dominacją Inków. Ci ostatni przejęli ten zwyczaj dodając jeszcze soli i chili. Tak powstało właśnie dziś znane na całym świecie Ceviche. Wówczas ryb i owoców morza nie marynowano jednak w soku cytrusowym z limonki, które do Ameryki sprowadzili dopiero Hiszpanie – wcześniej używano Chica, napoju z fermentowanej kukurydzy. Kolonizatorzy nadali także nazwę (chociaż etymologia nie jest jasna) oraz rozpowszechnili danie w całej Ameryce Południowej i Środkowej.
W zależności od kraju Ceviche ma swoją specyfikę. Kluczowa kwestia to jednak użycie kwasu cytrusowego, który ścina białka zawarte w mięsie ryby, tak jak robi to temperatura w czasie gotowania lub smażenia. W tym wypadku proces jest znacznie powolniejszy i mniej inwazyjny. Stąd przygotowanie trwa znacznie dłużej.
Poniżej przepis na Ceviche z owoców morza w wersji Meksykańskiej. Tutaj popularny jest na zachodnim, pacyficznym wybrzeżu, m.in. w Acapulco.
Przepis na Ceviche z ryb na filmie, na samym dole.
Ceviche niekiedy mylone jest z Escabeche zaimportowanym do Ameryki przez Hiszpanów.

Składniki:

– 600 gr surowych owoców morza (krewetek, małż, ośmiornic), najlepiej w równych proporcjach
– 7 limonek
– 3 pomidory, wypestkowane i pokrojone
– mała cebula, drobno posiekana
– 2 chili, drobno posiekane (opcjonalnie)
awokado, obrane i pokrojone
– 4 łyżki świeżego, siekanego oregano (lub 2 łyżeczki suszonego)

Przygotowanie:

    • Oczyszczone i opłukane owoce morza umieścić w misce (byle nie metalowej) i zalać je sokiem wyciśniętym z 6 limonek.
    • Całość dokładnie wymieszać, aby sok pokrył całe mięso, przykryć i odstawić na noc do lodówki
    • Dokładnie odsączyć owoce morza w durszlaku (nie płukać) – ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłoną resztę soku.
    • Owoce morza połączyć w misce (nie metalowej) z pomidorami, cebulą, chili i awokado.
    • Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i sokiem z pozostałej limonki.
    • Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem i dodatkowymi cząstkami limonki.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)


(Poniżej przepis na Ceviche z ryb.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych