Na pomysł marynowania ryb i owoców morza w Ameryce jako wpadli indianie kultury Mochica, zamieszkujący wybrzeże dzisiejszego Peru jeszcze przed dominacją Inków. Ci ostatni przejęli ten zwyczaj dodając jeszcze soli i chili. Tak powstało właśnie dziś znane na całym świecie Ceviche. Wówczas ryb i owoców morza nie marynowano jednak w soku cytrusowym z limonki, które do Ameryki sprowadzili dopiero Hiszpanie – wcześniej używano Chica, napoju z fermentowanej kukurydzy. Kolonizatorzy nadali także nazwę (chociaż etymologia nie jest jasna) oraz rozpowszechnili danie w całej Ameryce Południowej i Środkowej.
W zależności od kraju Ceviche ma swoją specyfikę. Kluczowa kwestia to jednak użycie kwasu cytrusowego, który ścina białka zawarte w mięsie ryby, tak jak robi to temperatura w czasie gotowania lub smażenia. W tym wypadku proces jest znacznie powolniejszy i mniej inwazyjny. Stąd przygotowanie trwa znacznie dłużej.
Poniżej przepis na Ceviche z owoców morza w wersji Meksykańskiej. Tutaj popularny jest na zachodnim, pacyficznym wybrzeżu, m.in. w Acapulco.
Przepis na Ceviche z ryb na filmie, na samym dole.
Ceviche niekiedy mylone jest z Escabeche zaimportowanym do Ameryki przez Hiszpanów.
Składniki:
– 600 gr surowych owoców morza (krewetek, małż, ośmiornic), najlepiej w równych proporcjach
– 7 limonek
– 3 pomidory, wypestkowane i pokrojone
– mała cebula, drobno posiekana
– 2 chili, drobno posiekane (opcjonalnie)
– awokado, obrane i pokrojone
– 4 łyżki świeżego, siekanego oregano (lub 2 łyżeczki suszonego)
Przygotowanie:
- Oczyszczone i opłukane owoce morza umieścić w misce (byle nie metalowej) i zalać je sokiem wyciśniętym z 6 limonek.
- Całość dokładnie wymieszać, aby sok pokrył całe mięso, przykryć i odstawić na noc do lodówki
- Dokładnie odsączyć owoce morza w durszlaku (nie płukać) – ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłoną resztę soku.
- Owoce morza połączyć w misce (nie metalowej) z pomidorami, cebulą, chili i awokado.
- Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i sokiem z pozostałej limonki.
- Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem i dodatkowymi cząstkami limonki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)
(Poniżej przepis na Ceviche z ryb.)