Gruzińskie Charczo to coś co w Europie Środkowej nazwalibyśmy zupą gulaszową. Niektórzy uznają ją wręcz za tutejsze danie narodowe – sam przepis wywodzi się z Megreli leżącej na wybrzeżu Morza Czarnego, ale upowszechnił się w całym kraju. Przygotowuje się ją na bazie wołowiny – pełna, pierwotna nazwa tego dania brzmiała Dżorchis Chorczi Charszot, a dwa pierwsze słowa oznaczają właśnie mięso wołowe.
W Megreli obowiązkowy jest dodatek orzechów włoskich, ale także Tkemali, rodzaju pure z Ałyczy czyli śliwy wiśniowej. To rzecz trudno dostępna w Europie, ale jej kwaśny smak można zastąpić odrobiną octu winnego. Tutaj zamiast pomidorów niektórzy używa też specyficznej znamion Aksamitki zwanej tu Szafranem Imeryńskim. W Megrelii bardziej niż w innych rejonach Gruzji dodaje się też więcej przypraw, a mięso gotuje się w dużych kawałkach z kością.
Poniżej przepis bardziej zbliżony do tradycyjnej receptury, niż mocno uproszczonych wariantów, które można znaleźć w restauracjach Tbilisi i innych rejonach kraju.
Składniki:
– pół kg mięsa wołowego na gulasz, pokrojone na kawałki
– 150 gr ryżu
– 2 cebule, pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 3 pomidory, posiekane
– szklanka zmielonych orzechów włoskich
– 1 – 2 strączki ostrej papryczki, posiekane
– łyżka octu winnego
– 2 liście laurowe
– łyżeczka mielonych ziaren kolendry
– łyżeczka mielonej Uccho Suneli/kozieradki błękitnej lub zwykłej kozieradki (opcjonalnie)
– garść siekanej pietruszki i kolendry
– łyżki oleju
Przygotowanie:
- Mięso umieścić w rondlu, zalać od 1,5 do 2 litrów wody (w zależności jak gęstą potrawę chcemy uzyskać) i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, kolendrę i kozieradkę. Gotować pod przykryciem około trzech kwadransów regularnie odszumowując.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pomidory i orzechy. Posolić i dusić parę minut.
- Do warzyw i orzechów dolać pół szklanki wywaru z mięsa i całość dokładnie wymieszać.
- Cebulę wraz z pomidorami i orzechami dodać do Charczo. Wsypać także ryż i gotować 10 minut.
- Dodać czosnek, ocet i chili – gotować jeszcze ok. 10 minut. Podając Charczo dodać zieleninę
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)