W dosłownym chińskim tłumaczeniu Pan Mee znaczy po prostu spłaszczony makaron pszenny (nie należy mylić z Ba Mee). Podobnie jak samo Mee wywodzi się z chińskiej prowincji Hokkien (gdzie oryginalnie jest nazywany Ban Mian), a popularność zyskał w Malezji. W jego przypadku do ciasta nie zawsze dodaje się jajka, i jest formowany w krótkie 5 cm, ale za to nieco szersze wstążki (niekiedy łamane ręcznie). Pan Mee najczęściej stosowany jest jako dodatek do zup oraz gęstych sosów. Zwykle można go spotkać w ulicznych barach, serwowanego jako danie śniadaniowe.
Bardzo popularny w Malezji jest Chili Pan Mee, makaron podawany z mielonym smażonym mięsem – zazwyczaj wieprzowiną – i rzecz jasna doprawianym na ostro. Używa się do tego zarówno świeżą i suszoną chili, jak i paprykowe pasty oraz oleje, które można kupić gotowe w sklepie.
Składniki:
– 200 – 250 gr dowolnego mielonego mięsa
– 200 gr makaronu pszennego w kształcie wstążek, najlepiej Pan Mee
– 2 – 5 ostrych chili drobno posiekanych
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 jajka
– łyżka sosu ostrygowego
– 2 łyżki s0su sojowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 2 dymki posiekane
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Mięso dobrze wymieszać z sosem sojowym i ostrygowym. Odstawić na pół godziny.
- Olej rozgrzać w woku, dodać cebulę, czosnek i chili. Smażyć pół minuty
- Do woka dodać olej sezamowy oraz mięso i je zrumienić.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zagotować wodę, dodać kilka łyżek octu i we wrzącej wodzie ugotować jajka w koszulce.
- Podawać w miseczkach wkładając na dno porcję makaronu, a na wierzch mięso, jajko w koszulce i dymkę.
W Malezji jako dodatek stosuje się także smażone anchovis. Poza tym mięso można usmażyć oddzielnie, a chili, czosnek oraz cebulę oddzielnie i również oddzielnie je podawać (tak jak na filmie powyżej, gdzie zrobiono z nich rodzaj pasty)