Nazwa Chipotle wywodzi się z używanego przez mezoamerykańskich Indan języka Nahuatl: w oryginale Chilpoctli znaczyło tyle co wędzone chili. W rzeczywistości Chipotle to wędzona wersja popularnej nie tylko w Meksyku chili Jalapeno – tylko na bazie w pełni dojrzałych, czerwonych strąków. Ma ono swoje odmiany, w zależności od miejsca produkcji. W stanie Chihuahua określane jest mianem Morita (co oznaczy morwa i ma się wiązać z purpurową barwą papryki) – te odmiany trafiają zwykle na eksport. Istniej też większa wersja tej papryki: Moro. W środkowym Meksyku produkuje się za to Meco, Ahumado oraz Típico, które są sprzedawane na rynku krajowym.
W niektórych przypadkach Jalapeno nie jest wędzone, ale suszone na słońcu (ma się to odnosić w szczególności do Moro oraz Morito).
Chipotle po ususzeniu jest też mielona, a także marynowana – tak powstaje Chipotle en Adobo.
Chipotle zastosowanie znajduje zwykle w mięsnych sosach oraz zupach.
Jej ostrość liczy się w przedziale od 5.000 do 10.000 punktów w skali Scovilla.
Tradycyjnie zastosowanie znajduje w sosach Mole, m.in.: Mole Colorado (Rojo) de Polo oraz Mole Poblano Tradicional. Swojej mocy użycza także Pollo a la Diabla czyli „kurczak diabelskiemu” oraz Chile Morita.