Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Chlebowiec | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Chlebowiec


Drzewo chlebowe (łac. Artocarpus altilis) wywodzi się z Nowej Gwinei i Polinezji, skąd wywędrowało do Azji południowowschodniej oraz do Ameryki południowej. Ma okrągłe zielone owoce (20 – 30 cm średnicy) i jasno-żółty soczysty miąższ. Są bogate w skrobię (70 proc.) dlatego też traktuje się je jako jedzenie podstawowe, nośnik węglowodanów. Podobnie jak ziemniaki owoce chlebowca zazwyczaj się piecze, gotuje, a nawet poddaje fermentacji.
Nazewnictwo
Indonezja: Sukun, Kelur, Timbul
Maelzja: Sukun, Kelor
Filipiny: Rimas, Kamansi
Kambodża: Sakéé, Khnaôr Sâmloo
Tajlandia: Sa Ke, Khanun Sampalor
Wietnam: Sakê
Nowa Gwinea: Kapiak

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych