Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Ciccioli (sossoli) della Val Leogra | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ciccioli (sossoli) della Val Leogra


Cicioli czy też sossoli to po prostu rodzaj włoskich skwarek wieprzowych. Hodowla świń już w starożytności była jedną z największych specjałów okręgu Veneto. W Val Leogra nieopodal Vincezy od wieków zwierzęta są traktowane z wyjątkowym szacunkiem – skarmia się je ziemniakami oraz kasztanami jadalnymi. Dzięki temu mięso ma wyjątkowy smak i wyjątkowo ceni się wytopione, chrupkie kawałki ich mięsa, właśnie Ciccioli della Val Leogra (a także słynne kiełbaski Luganeghe della Val Leogra). Jest to produkt z długą historią, bo technika jego wyrobu nie zmieniła się ponoć od XVI wieku. Tradycyjnie Ciccioli przygotowywało się 21 grudnia, w dzień św. Marka, na który tradycyjnie przypadało świnibicie – to wówczas również przygotowuje się słynną szynkę Prosciutto Veneto Berico-Eugenio.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych