Coca to hiszpańskie, a właściwie katalońskie określenie placka przypominającego włoską Focaccię, a bardziej nawet Pizza al Taglio od której najpewniej się wywodzi. Popularna w Katalonii wersja mówi jednak, że nazwę zapożyczyła od holenderskiego słowa kok, które utrwaliło się w czasach rządów Habsburgów kiedy Hiszpania i Niderlandy były jednym królestwem – ten sam źródłosłów ma angielski cake i w obu przypadkach chodzi tu o rodzaj placka, czy też ciasta.
Sposób jego przygotowania, uformowania i przybrania jest bardzo różny. Przede wszystkim Coca równie dobrze może być słodka jak i serwowana jako przekąska lub danie obiadowe. Najczęściej ma kształt owalny, podobny do włoskiej pinsy, albo prostokątny, jak foacaccia. Bywa jednak też okrągła, w kształcie obwarzanka, a także składana jak calzone.
Poza Katalonią popularna jest też w Aragonii oraz na Balearach. Tutaj serwuje się Coca de Trempó, z warzywami takimi jak pomidory. W Aragonii znana jest z kolei Coca de Llanda, która ma formę słodkiego ciasta. Coca de Recapte jest za to charakterystyczna dla Barcelony i innych katalońskich miast. To najbogatszy wariant, gdzie poza warzywami (m.in. pomidorami i bakłażanem) dodaje się wędliny oraz ryby – recapte oznacza kolekcję i właśnie takie jest przybranie tutejszego placka.
Składniki:
Ciasto:
– pół kg mąki
– 30 gr drożdży
– 250 ml wody
– 60 ml oliwy
Dodatki:
– 5 pomidorów, porkojonych
– 2 bakłażany
– 2 papryki, kolor dowolny
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– garść czarnych oliwek, posiekanych
– kawałek kiełbasy dojrzewające lub surowej, najlepiej chorizo, pokrojonej w plasterki (opcjonalnie)
– puszka anchovis albo zwykłych sardynek (opcjonalnie)
– oliwa
Przygotowanie:
-
- Drożdże rozpuścić w wodzie, doprawić solą i całość wyrobić z mąką na ciasto przypominające to na pizzę (w razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody).
- Ciasto odstawić w nasłonecznione miejsce na co najmniej 3 godziny, aby drożdże zaczęły nieco fermentować.
- Rozgrzać piec do 180 st. C.
- Na blasze wyłożonej folią ułożyć bakłażany, paprykę oraz cebulę natarte oliwą. Zapiekać około 20 minut.
- Warzywa odstawić do ostygnięcia, a później pokroić.
- Dojrzałe już ciasto połączyć z oliwą, jeszcze raz wyrobić i odstawić na pół godziny.
- Z ciasta uformować placek, który wypełni blachę (niego grubszy niż pizza).
- Na wierzch wyłożyć zapieczone warzywa i kawałki pomidorów. Przykryć je plasterkami kiełbasy oraz anchovis.
- Całość posypać oliwkami oraz czosnkiem.
- Doprawić solą oraz pieprzem (można też dodać ziół), skropić oliwą i zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 – 25 minut.
Jako że nie używa się sera, w przeciwieństwie do pizzę Cocę jada się nie tylko na gorąco, ale także na zimno.