Peklowana wołowina (Corned Beef) z kapustą znana jest wszędzie tam, gdzie hucznie obchodzi się dzień świętego Patryka. Danie to jest bowiem przypisane do tego święta. Mało jednak kto wie, że Irlandczycy wołowinę serwują także podczas Wielkanocy. Mięso na tą potrawę pierwotnie było peklowane w soli, dla zachowania świeżości. W dobie lodówek takiej konieczności już nie ma. Irlandczycy jednak nie rezygnują z tradycyjnego smaku i przed przygotowaniem potrawy wołowinę kilka dni trzymają w soli z dodatkiem przypraw.
Składniki:
– 2 kg kawałek mostka wołowego
– cebula, posiekana na półplasterki
– liść laurowy
– kilka ziaren czarnego pieprzu
– pół główki kapusty pociętej na 6 klinów
Zestaw na marynatę (przekładowy zestaw, który można modyfikować):
– 3 litry wody
– 150 gr soli
– łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– łyżeczka ziaren gorczycy
– łyżeczka ziaren pieprzu
– łyżeczka ziaren jałowca
– pół laski cynamonu
– 4 listki laurowe
– 100 gr cukru
Przygotowanie:
- Przygotować marynatę: zagotować wodę i dodać do niej przyprawy. Zamieszać, tak aby sól i cukier się rozpuściły.
- Gdy marynata wystygnie zlać ją do plastikowego pojemnika i umieścić w niej mięso (musi być nią w całość zakryte).
- Całość wstawić do lodówki i peklować od 5 do 7 dni. Mięso codziennie obracać.
- Zapeklowane mięso podzielić na porcje.
- Wołowinę, cebulę, liść laurowy oraz pieprz umieścić w rondlu i zalać litrem wody.
- Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (w razie potrzeby uzupełnić wodę).
- Łyżką cedzakową usunąć mięso i cebulę. Odstawić w ciepłe miejsce
- Do garnka włożyć kapustę i gotować około kwadransa.
- Wyjąć kapustę i w razie potrzeby zredukować sos. Polewać nim mięso.
Do powyższej potrawy można zastosować takie same kluski jak do wołowiny z kluskami i marchewką.