Pochodzenie Cytryn (łac. Citrus × limon) nie jest do końca jasne. Prawdopodobnym miejscem jej narodzin był Daleki Wschód. Cytryna to efekt krzyżówki – najprawdopodobniej Gorzkiej Pomarańczy (łac. Citrus aurantium) i Cytronu (łac. Citrus medica). Na zachód zawędrowała dość dawno – w basenie Morza śródziemnego pojawiła się jeszcze przed naszą erą – i tu zdobyła największą popularność. Do dziś jej orzeźwiający smak odgrywa ważną rolę w kuchniach krajów arabskich – na Afryce Północnej m.in. marynuje się cytryny. Pierwsze poważne uprawy zaczęły się w późnym średniowieczu, a do Ameryki cytryna trafiła już z Kolumbem. Dziś czterech największych producentów cytryn to Chiny, Meksyk, Indie i Argentyna.
Cytryny używa się tak jak Limonki – do zakwaszania potraw i marynowania. Zastosowanie ma także skórka.
Zobacz: Cytryna Meyera
Przepisy z cytryną i sokiem z cytryny
Indonezja
– Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Tajlandia
– Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
– Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
– Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
– Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)
Tunezja
– Chermoula (Pasta ziołowa)
– Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
– Hlalem (Zupa z karczochami)
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Hsou (Zupa z semoliną)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Koucha (Pieczona jagnięcina)
– Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
– M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Radhkha (Sałatka z pomidorów i papryki)
– Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
– Zitounia (Gulasz cielęcy z oliwkami)
Liban i Bliski Wschód
– Baba Ghanoush / Moutabbal (Puree z bakłażana)
– Fattoush (Pita z warzywami)
– Ful Medames / Fūl (Gotowany bób)
– Hummus (Puree z ciecierzycy)
– Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
– Shish Taouk / Şiş Tavuk (Szaszłyki z kurczaka)
– Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)
– Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Turcja
– Balik Çorbası (Zupa rybna)
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
– Haşlama (Mięso gotowane)
– İşkembe Çorbası (Tureckie flaczki z sosem Terbiye)
– Kisir (Sałatka z bulgurem/kuskusem)
– Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)
– Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)
– Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
– Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
– Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
– Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
– Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
– Tavuklu Domatesli Sehriye Corbasi (Rosół z pomidorami)
– Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)
Grecja
– Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
– Avgolemono (Sos cytrynowy)
– Avgolemono (Zupa cytrynowa)
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
– Delbia (Sos cytrynowy)
– Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
– Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
– Kakavia (Zupa rybna)
– Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
– Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
– Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
– Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)
– Taramsalad / Tarama (Pasta z ikry dorsza)
Bałkany
– Idyla od Smuđa (Roladki z sandacza)
– Pašticada (Cielęcina duszona)
Austria
– Backhendl (Smażony kurczak)
– Girardirostbraten (Rostbef w sosie grzybowo-kaparowym z boczkiem)
Włochy
– Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)
– Fricassea di Carciofi (Potrawka z Karczochów)
– Frittata al Tartufi (Firttata z truflami)
– Gremolata / Gremolada (Pasta z pietruszki i cytryny)
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
– Piccioni allo Spiedo (Pieczone gołębie)
– Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
– Rognoni Trifolato (Cynaderki cielęce po Parmeńsku)
– Salmoriglio
– Scabeggio (Ryba smażona w occie)
– Scaloppine al Limone (Eskalopki z cytryną)
– Tagliolini al Limone
– Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)
– Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)
Francja
– Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
– Brandade de Morue (Pasta z solonego dorsza)
– Chaudree (Zupa rybna)
– Pintade a la Catalane (Perliczka po katalońsku)
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
– Salpicon (Sałatka z szynką, kiełbasą i papryką)
– Thon a la Saint-Jean-de-Luz (Tuńczyk zapiekany z Piperadą)
– Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)
Wielka Brytania
– Devilled Beef Bones / Ribs (Żeberka wołowe z ostrym sosie)
– Lemon Butter Sauce (Sos maślano-cytrynowy)
Skandynawia
– Ovnsbakt Laks (Łosoś pieczony)
– Øllebrød (Zupa piwna)
Meksyk
– Barbacoa (Mięso długo pieczone)
– Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
– Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)