Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Demerara | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Demerara


Demerara to region w Gujanie, znany z upraw wysokiej jakości trzciny cukrowej. Produkowany z niej nierafinowany cukier Demerara jest nieco podobny do znanego Muscovado. W jego przypadku pozostawiono jednak mniej Melasy, przez co cukier jest mniej wilgotny, ma jaśniejszy, bardziej złocisty kolor, ale też jest mniej aromatyczny. Dziś Demerera to już raczej nie cukier o określonej proweniencji geograficznej, ale typ cukru – produkuje go nawet spółka Polski Cukier.
Podobnym do Demerera jest cukier Barbados.

[yellow_box]Rodzaje cukru: Biały | Brązowy | Rafinowany | Nierafinowany | Palmowy | Trzcinowy | Melasa | Muscovado | Demerara | Barbados | Jaggery | Fruktoza[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych