Dorada żyje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym – nazwę wywodzi od łacińskiego aurata co znaczy złota, taki bowiem kolor ma pasek między jej oczami. Zazwyczaj dorasta do 40 – 50 cm długości i 2 kg wagi. Szczególnie ceniona jest we francuskiej Prowansji, gdzie przygotowuje się ją na wszystkie sposoby. Popularność Dorady sprawiła, że jest to ryba masowa hodowana na morskich farmach. We Francji Czerwoną Doradą nazywany jest niekiedy Morlesz.
Przepisy na ryby przygotowane w całości
Francja
– Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
– Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
– Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
– Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
– Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
– Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Włochy
– Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)
Turcja
– Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Liban i Lewant
– Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
– Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)
Tajlandia
– Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
– Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Indonezja
– Ikan Bakar (Grillowana ryba)
– Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)