Dorada


Dorada (łas. Sparus aurata) żyje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym – nazwę wywodzi od łacińskiego aurata co znaczy złota, taki bowiem kolor ma pasek między jej oczami. Zazwyczaj dorasta do 40 – 50 cm długości i 2 kg wagi. Szczególnie ceniona jest we francuskiej Prowansji, gdzie przygotowuje się ją na wszystkie sposoby. Popularność Dorady sprawiła, że jest to ryba masowa hodowana na morskich farmach. We Francji tę nazwą określa się zresztą więcej niż jeden gatunek ryby. Obok właściwej Dorade royale czyli Dorady królewskiej (ew. Daurade) jest też m.in. Dorade grise, którą my znamy jako Kantar. W sklepach pod nazwą Dorade można też spotkać Morlesza. Podobnie jest zresztą w Wielkiej brytanii, gdzie używa się bardzo pojemnego określenia Seabream. Doradę tradycyjnie znaną tu pod nazwą Gilt-head bream lub krócej Gilthead, coraz częściej można spotkać jako Gilt-head seabream czy nawet Silver seabream.

Przepisy na ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych