Irlandczycy są dumnie ze swoich kiełbas, a emanacją tego zauroczenia jest właśnie dubliński Codlle – po angielsku oznacza to sposób gotowania poniżej temperatury wrzenia. Jest to danie jednogarnkowe, którego bazę stanowi tłuste mięso: słonina, dziś zastąpiona boczkiem i tłuste kiełbaski. Gotuje się je w niewielkiej ilości wody, długo i na wolnym ogniu, szczelnie przykryte – część składników nie mieści się w wodzie, dusi się więc na parze (stąd nazwa).
Dublin Coddle dziś szczególnie popularny jest wśród turystów odwiedzających stolicę Irlandii. Przez wieki był to jednak wykwint sobotnich wieczorów w irlandzkich domach. Znany jest jako jedna z ulubionych potraw Jonathana Swifta, ale w swoich książkach pisał o niej praktycznie każdy irlandzki literat (m.in. James Joyce).
Składniki:
– 6 dużych surowych kiełbas pokrojonych na kawałki
– 250 gr boczku pokrojonego w plasterki
– 750 gr ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
– 2 duże cebule, pokrojone na plasterki
– 2 jabłka obrane, bez gniazd, pokrojone w kostkę
– garść siekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać w garnku, doprawić solą oraz pieprzem i zalać 300 ml wody
- Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż woda wyparuje.