Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Dynia Red Kuri / Uchiki Kuri / Hokkaido | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Dynia Red Kuri / Uchiki Kuri / Hokkaido


W przeciwieństwie do większości japońskich dyń zwanych Kabocha, Red Kuri nie ma zielonej ale pomarańczową skórkę. To rodzaj Dyni Olbrzymiej o nazwie systematycznej Cucurbita maxima ssp. maxima convar. maxima ‘Red Kuri’. Jako odmiana sama występuje zresztą w różnych wariantach (zarówno letnich jak i zimowych): najbardziej znane to Uchiki Kuri czy też Hokkaido. Wszystkie są dość podobne, niezbyt duże (do 2 kg) z delikatnym miąższem o posmaku orzechów. Wraz ze wzrostem upraw na całym świecie, rośnie także jej spożycie zarówno jako dodatku do zup, ciast czy też w postaci smażonej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych