Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Dynia | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Dynia


Dynie (łac. Cucurbita) zasadniczo dzieli się na trzy popularne gatunki jadalne i kilkanaście mniej znanych. Najczęściej jadane są:
Dynia Zwyczajna (łac. Cucurbita pepo) – przyjmująca najbardziej zróżnicowane kształty i obejmująca takie warzywa jak Cukinia czy też Patison
Dynia Olbrzymia (łac. Cucurbita maxima) – regularnie dochodząca do 50 kg.
Dynia Piżmowa (łac. Cucurbita moschata Duch.) – mało popularna w Polsce średniej wielkości dynia o nieco gruszkowatym kształcie.

[yellow_box]Odmiany Dyni: Zwyczajna | Olbrzymia | Figolistna | Ayote | Kabocha | Kuri | Piżmowa | Spaghetti | Cukinia | Patison [/yellow_box]



Przepisy z dynią


Karaiby

–  (Gulasz kukurydziany z dynią)

Włochy

Polenta con la Zucca (Polenta z dynią)

Portugalia

–  Sopa de Moganga (Zupa dyniowa)

Tunezja

Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Tbikha (Dynia duszona z warzywami)

Filipiny

– Ginataang Kalabasa (Dynia duszona w mleku kokosowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych