Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Dyrlægens Natmad (Kanapka z wątrobianką i wołowiną) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Dyrlægens Natmad (Kanapka z wątrobianką i wołowiną)

Dyrlægens Natmad wprost należy tłumaczyć jako nocna przekąska weterynarza. Jest to bowiem rodzaj duńskiej kanapki, jaką miał zwykle jadać po pracy Sigurd Keilgaard, weterynarz pracujący w królewskich stajniach, zachodząc na wieczorny posiłek do smørrebrødsrestaurant (czyli rodzaju kanapkowni) Oscara Davidsensa. Kompozycja była prosta – chleb posmarowany masłem i pastą z wątrobianki, a na to plasterki peklowanej wołowiny Saltkød – i to raczej regularność z jaką Keilgaard je zamawiał przyniosły im sławę. Od tego czasu kanapki zostały wzbogacone krążkami cebuli i galaretą Sky.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych