Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Farfalle / Strichetti / Radicannatini Cudipus | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Farfalle / Strichetti / Radicannatini Cudipus


Nazwa makaronu Farfalle wywodzi się od słowa farfalla co po włosku oznacza motyl. Taki kształt mają też te kluski – w Polsce alternatywną nazwą są kokardki. Farfalle to tradycja kulinaria północnych WłochLomardii i Emilii-Romanii. Jego powstanie datuje się na XVI wiek.
Makaron ten formuje się z prostokątnych kawałków ciasta o postrzępionych brzegach, ściskanych po środku.
W Modenie używa się odmiennych jego nazw – Strichetti ewentualnie Radicannatini Cudipus (niekiedy jest on nieco inaczej sklejany – po przekątnej tak aby zrobiły się kieszonki zatrzymujące sos). Istniej też Farfalle Rigate czyli farfalle karbowane, a także Farfallone (na zdjęciu) oraz Farfalline – większa oraz mniejsza wersja tego makaronu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych