Fasola Czarne Oczko / Fagioli coll’occhio / Black Eyed Pea


Fasola Czarne Oczko taksonomicznie ma niewiele wspólnego z przywiezionymi z Meksyku odmianą fasoli zwykłej. To podgatunek pokrewny fasolce wężowej i od wieków tak właśnie był uprawiany w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji. Włosi np. szczycą się, że Fagioli coll’occhio to ich najstarsza z odmian fasoli, jadana już w starożytnym Rzymie. Żydzi zwyczajowo spożywali ją w Rosh Hashana – tradycja ta jest kultywowana w USA także we współczesnym Nowym Roku. Czarne Oczko to chyba jedyna fasola, która z powodzeniem rozprzestrzeniła się po całym świecie, nawet w Ameryca gdzie nie brak rodzimych gatunków. W Wietnamie dodaje się ją do deserów, w Indiach do curry, w Afryce jada z cebulą, a w Brazylii jest sprzedawana na tzw. street-food. Wciąż najpopularniejsza jest jednak w północnej części basenu Morza Śródziemnego – Grecy używają jej m.in. do gotowanych warzyw Chortomageira, a Turcy przygotowują Borani (Duszoną fasolę z jagnięciną).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych