Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Fasola Piękny Jaś | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fasola Piękny Jaś


Piękny Jaś to rodzaj Fasoli Wielokwiatowej. Ma charakterystyczne duże i białe ziarna, chociaż istnieje też jego karłowata wersja. To jedna ze sztandarowych polskich roślin strączkowych: uprawiana pomiędzy Tarnowem a Nowym Sączem tzw. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca została objęta unijnym oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia.
Piękny Jaś zazwyczaj trafia do zup fasolowych, czy też takich dań jak Fasolka po Bretońsku. Nie mniej w dolinie Dunajca rozwija się znacznie więcej sposobów jej użycia: m.in. robi się z niej kiełbasę, pasztet a nawet alkohol.

Można też użyć jej do potraw z innych krajów, gdzie wymagana jest fasola o dużych ziarnach – tak jak w arabskiej duszonej Fassoulia Baida, greckiej Gigantes Plaki przygotowanej z pomidorami, hiszpańskiej Fabady czy zapiekanej serbskiej Prebranac.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych