Warning: Creating default object from empty value in /wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Fleur de Sel / Flor de Sal | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fleur de Sel / Flor de Sal


Francuskie Fleur de Sel czy też hiszpańskie i portugalskie Flor de Sal, czyli kwiat soli to ogólna nazwa dla morskiej soli zbieranej ręcznie. Robi się to w płytkich basenach zwanych salinami, położonych na brzegu morza i porozdzielanych groblami. Gdy woda z solanki odparuje pozostałą sól jest zbierana i poddana czyszczeniu.
Najwyżej cenione francuskie Fleur de Sel pochodzą z bretańskiej Guerande (która słynie też ze swojej Sel Gris), Camargue znajdującego się w delcie Rodanu w Prowansji oraz z wysp: Noirmoutier u wybrzeża Wandei i Ile de Re leżącej naprzeciwko La Rochelle.
W Portugalii zbiera się je w dystrykcie Aveiro oraz w Algarve, a w Hiszpanie pozyskują ją w delcie Ebro oraz na Majorce.




[yellow_box]Odmiany soli: Fleur de Sel | Sel Gris | Maldon Sea Salt | Læsø Salt | Morza Martwego | Alaeaa Salt | Kala Namak | Różowa | Himalajska | Bambusowa | Sojowa [/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych