Fonduta to nic innego jak włoska wersja Fondue. Popularna jest w północno-zachodniej części kraju, w alpejskich rejonach Piemontu oraz w Dolinie Aosty – tutejsza wersja to Fonduta Valdostana. Najbardziej klasycznym włoskim serem używanym do Fonduty jest Fontina.
Poniżej klasyczny piemoncki przepis do którego używa się żółtka jajek.
Składniki:
– 400 gr Fontiny pokrojonej na małe kawałki
– 20 szklanki mleka
– 4 żółtka jajek
– 3 łyżki masła
Przygotowanie:
-
- Kawałki sera włożyć do miski,zalać mlekiem i odstawić na trzy godziny.
- Naczyniu do przygotowania fondue rozgrzać i rozpuścić w nim masło.
- Dodać odcedzone kawałki sera i podgrzewając mieszać, aż masa zrobi się kremowa.
- Dodać żółtka, posoli i całość dobrze wymieszać.
Fondute podaje się z grzankami, ewentualnie kawałkami podsmażonej polenty.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)